top of page

Några Fakta

1. Definition

 

ACAT Sweden, Action by Christians for the Abolition of Torture, är en ideell förening och en länk av FIACAT, ( International Federation of Action by Christians for the Abolition of Torture ) , en internationell icke-regeringsbunden organisation som har sitt säte i Paris. FIACAT har rådgivande status i FN, Europarådet och den Afrikanska Kommissionen för de Mänskliga Rättigheterna.

 

Nationella ACAT finns i ca 30 länder på 4 kontinenter och knyts samman av den gemensamma övertygelsen om att kampen mot tortyr och 

 

ACAT Sweden är en ekumenisk sammanslutning   

 

2. Mål och arbetssätt

 

  1. Bön och aktion är grundstenarna i vår verksamhet, på samma sätt som de var det för grundarna av det ursprungliga ACAT i Frankrike.
  2. ACAT Sweden utgår i sitt arbete från artikel 5 i FNs Deklaration om de Mänskliga Rättigheterna.
  3. Uppmuntrar kristna med olika trosbekännelser att be både för tortyroffren och för de som själva torterar.
  4. Tillhandahåller information om det världsomfattande bruket av tortyr för att få stopp på omänskliga handlingar.
  5. Påminner myndigheter  
  6. Erbjuder stöd till offren och deras familjer samt till Mänskliga Rättigheter-grupper i de länder där tortyr förekommer.
  7. Uppmuntrar diskussioner om orsakerna till tortyr.
  8. Uppmuntrar dess medlemmar att vara vaksamma på eventuella kränkningar av de Mänskliga Rättigheterna i deras hemländer och övar för att främja utbildning angående Mänskliga Rättigheter.
  9. Ger stöd och vägledning till torterade och traumatiserade personer, på det andliga och det juridiska planet, i samarbete med läkare och jurister.
  10. Ordnar förbön och ekumeniska sammankomster kring dessa ämnen i olika kyrkor.
  11. Besöker förvar, fängelser och sjukhus för att stödja torterade och traumatiserade individer.

 

3. Medlemmar

 

Medlemmar kallas en gång per år till årsmöte. Medlemmarna indelas i två kategorier:

 

-       

-       

 

En fysisk person blir aktiv medlem efter godkännande av styrelsen och är bunden av sekretessen. Om en aktiv medlem av särskilda skäl vill komma till tals i enskilda ärenden måste denne anmäla sig och bli adjungerad av styrelsen.

 

En förening eller grupp kan, på skriftlig begäran, bli stödmedlem efter godkännande av styrelsen. En stödmedlem får ta del av verksamhetsberättelsen.

 

Medlemskapet upphör om medlemmen själv meddelar styrelsen skriftligen, om föreningen upphör eller på grund av mycket grava skäl.

 

4. Medlemsavgift

 

Medlemsavgiften avgörs vid årsmötet efter förslag från styrelsen.

 

5. Årsmöte

 

Kallelse till årsmöte skall ske en månad innan det valda datumet. Dagordning skall då bifogas. Till kallelsen skall även bifogas årsberättelse samt årsredovisning.

 

Årsmötet består av alla medlemmar som på årsmötesdagen har betalat årsavgiften för medlemskap. Alla aktiva medlemmar har rösträtt och kan företrädas av någon annan vid frånvaro. Detta gäller dock för högst tre medlemmar per årsmöte. Moderorganisationer samt rådgivande eller stödjande föreningar och grupper representeras av deras ordförande eller en person utsedd för det aktuella årsmötet.

 

Besluten under årsmötet fattas precis som i styrelsen genom majoritetsomröstning, med undantag för budgetförslag och årsredovisning, då enhällighet gäller.

 

Alla årsmötesprotokoll skall undertecknas av ordföranden och två styrelsemedlemmar.

 

Ett extra årsmöte kan äga rum om en fjärdedel av medlemmarna eller styrelsen så önskar.

 

6. Styrelse

 

Årsmötet utser styrelsen.

 

Styrelseledamöter och suppleanter väljs till följande vid det första årsmötet:                                   

                                      

                        

                                                          

 

Vid det andra årsmötet genomförs en stadgeändring avseende vice sekreterarens, kassörens och första suppleantens mandatperiod. Mandatperiodens längd ändras från 1 till 2 år.

 

Styrelsen är ansvarig för hanteringen av organisationens medel samt skall agera som juridisk person för att organisationens mål och stadgar respekteras.

 

Kallelse till styrelsemöte skall skickas tillsammans med dagordning två veckor i förväg.

Styrelsen skall sammanträda minst varannan månad. Besluten under styrelsemötet fattas genom majoritetsröstning.

 

Alla styrelsemötesprotokoll skall justeras av en styrelseledamot och undertecknas av ordföranden. Protokollen skall sedan skickas ut till övriga styrelseledamöter, senast två veckor efter mötet, samt arkiveras på organisationens sekretariat, i pappersform och på dator.

 

Om en ledamot missar flera möten i rad kan styrelsen fatta beslut om uteslutning.

 

69 länder har kvar dödsstraffet i sin lagstiftning och har genomfört avrättningar de senaste 10 åren, 25 länder har kvar straffet men har inte verkställt det på minst 10 år, 11 länder har kvar dödsstraff bara för vissa speciella brott (i allmänhet brott i krigstid). 186 länder har helt tagit bort straffet ur lagstiftningen. Antalet dödsdomar minskar totalt sett i världen, tack vare att antalet minskar i Kina.

Dödstraff

 

Dödsstraffet verkställs i många stater i världen, även om en långsiktig trend mot avskaffande kan skönjas. Världens fyrafolkrikaste länder; Kina, Indien, USA och Indonesien praktiserar alla dödsstraff, men endast i Kina och en rad delstater i USA tillämpas det någorlunda regelmässigt. Enligt Amnesty International avrättades år 2010 följande antal individer i följande länder (samtliga, utom USA, klassades då som diktaturer):[1]

 

 

 

 

  • tusentals
  • 252
  • 60
  • 53
  • 46
  • 27
  • 18
  • 17

 

 

 

 

Acat stadgar

bottom of page